Hoe zit het met mijn pensioen na een scheiding?

Het schiet er bij veel koppels bij in: het goed regelen van het pensioen na een scheiding. Als je partner en jij uit elkaar gaan heb je immers al genoeg aan je hoofd. Toch is het verstandig om ook over het opgebouwde pensioen afspraken te maken om er zeker van te zijn dat de verdeling van het pensioen eerlijk verloopt.

Hoe zit het ook alweer?

Na een echtscheiding hebben jullie beiden recht op (een deel van) het ouderdomspensioen dat tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap is opgebouwd. Dit wordt bepaald door de Wet verevening pensioenrechten bij scheiding. De standaardverdeling gaat uit van een gelijke verdeling: 50% voor de een en 50% voor de ander. Deze verdeling wordt verevening genoemd. Je krijgt dan een voorwaardelijk pensioen en blijft tot elkaars pensioendatum aan elkaar verbonden.

Veel koppels kijken niet verder dan de standaard verdeling. Maar let op: je kunt ook afwijkende afspraken maken over het verdelen van je pensioen. Dat kan voor beiden financieel aantrekkelijker zijn. Laat je in ieder geval bijstaan door een pensioenspecialist. Ga vooral niet het pensioen verrekenen met een auto of de overwaarde van je woning, want dan gaat de Belastingdienst zich ermee bemoeien om misgelopen belastingen te innen.

Maak duidelijk afspraken

Ga je scheiden of ben je net gescheiden? Maak dan duidelijk afspraken, leg deze vast en geef ze binnen twee jaar na de scheidingsdatum door aan jullie pensioenverzekeraar of pensioenfonds door middel van het vereveningsformulier. Het is belangrijk dat je dit binnen twee jaar doet, omdat alleen dan de uitbetaling van het pensioen automatisch via de pensioenuitvoerder loopt. Zijn jullie te laat of maken jullie helemaal geen afspraken, dan kan je veel geld mislopen. Je behoudt het recht op dit pensioen, maar moet dit mondeling met je ex-partner regelen wat kan leiden tot vervelende situaties.

Hoe pak je dit aan?

Ben jij benieuwd hoe je conflicten voorkomt en welke stappen je moet zetten om ervoor te zorgen dat alles goed geregeld is? Op de website van Mijnpensioenoverzicht vind je alle informatie over het pensioen dat je tot nu toe hebt opgebouwd. Kom je er niet uit? Stel dan je vraag vrijblijvend aan één van de pensioenspecialisten van Profin.

Meer ONE nieuws

Coronavirus

 Coronavirus en Verzekeringen In december 2019 werd het Coronavirus (COVID-19) voor het eerst vastgesteld in China. Het aantal besmettingsgevallen mondiaal loopt op. Ook in Nederland en in veel populaire vakantiebestemmingen is er sprake van besmettingsgevallen...

Huisstijl en logo zijn het visitekaartje van je onderneming

  Je hebt een goed lopend bedrijf, mooie producten en je klant staat altijd op de eerste plaats. En je streeft altijd naar beter. Dan ben je een ondernemer pur sang. Echter, het logo dat je ooit hebt laten ontwerpen toen je jaren geleden net begon is niet mee...

Hoe kies je de juiste marktonderzoekmethode?

Marktonderzoek kan meer inzicht bieden in klanten, medewerkers, markten en concurrenten. Heel veel methoden en technieken zijn beschikbaar om marktonderzoek uit te voeren. Onderzoek kan online en offline uitgevoerd worden. Onderzoek kan kwantitatief of kwalitatief van...

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!